Comandă aici una din cărți sau tot pachetul: https://bit.ly/m/pregatitipentruviata

Ești părinte, învățător, profesor, diriginte sau consilier școlar? Acum ai la dispoziție o serie de materiale care te ajută să vorbeșt​i cu copilul despre lucrurile acelea sensibile pe care îți era atât de greu să i le explici: cum s​ă-și facă prieteni, ​cum să împartă lucruri și să coopereze, cum​ să accepte diferența și diversitatea, cum să evite comportamentele de risc sau bullyingul.

Tematicile sunt tratate în mod adecvat vârstei copiilor: în școala primară se pun bazele discuțiilor ulterioare din adolescență, când tinerii sunt nevoiți să navigheze între presiunea anturajului și nevoia de prietenie, pregătindu-se pentru ​o relație de iubire împlinită la vârsta potrivită.

Cărțile și programa „Pregătiți pentru viață”, adaptate pentru România, sunt probabil materialele cu cea mai largă paletă tematică pe care le vei găsi în limba română: acoperă tematici de dezvoltare personală, relaționare, educație civică și educație pentru sănătate.
 
Se adresează în primul rând cadrelor didactice care predau opționalul la decizia școlii „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” sau alte opționale de formare a abilităților de viață, dar și unui public mai larg, interesat de pregătirea pentru viață a copiilor și tinerilor prin construirea caracterului și exersarea unui comportament care asigură succesul.

Cărțile urmăresc povestea personajelor Anca și Cristi, doi verișori care cresc împreună și frecventează aceeași școală.

În fiecare dintre volume, ei au aceeași vârstă ca elevii sau copiii cărora cartea li se adresează. Aceste personaje sunt puse în diverse situații de viață din care, cu ajutorul profesorilor și al familiei, învață să relaționeze și să se autogestioneze.

Astfel, cele două personaje principale se confruntă cu o gamă largă de situații de viață și sunt nevoite să ia decizii tot mai complexe în chestiuni ca presiunea anturajului, falsele prietenii, relațiile de familie, cinstea și responsabilitatea, lucrul bine făcut, cuvântul dat, relațiile intime și întemeierea unei familii.

Volumele fac parte dintr-o serie de 13 cărți adaptate după seria Alive to the World®, folosită în școli din 24 de țări, pentru a forma și consolida caracterul copiilor cu vârste între 5 și 18 ani.

7+ ani / Cls. a II-a

Prin joc și sport, Anca și Cristi își însușesc virtuți care le vor fi de folos întreaga viață: cinstea, cooperarea, perseverența, autocontrolul.

Lecțiile sub formă de povestire includ întâmplări reale din istoria Jocurilor Olimpice, care arată că primul pas către succes este adoptarea unor atitudini și comportamente oneste și câștigătoare.

Astfel de atitudini și comportamente își însușesc Anca și Cristi, personajele povestirilor, împreună cu elevii care vor citi povestea lor.

Ei vor înțelege că fericirea și libertatea se clădesc din interior: un caracter consolidat prin virtuți reprezintă adevărata pregătire pentru viață.

Click aici pentru a descărca un EXTRAS din CARTE

Comandă aici una din cărți sau tot pachetul: https://bit.ly/m/pregatitipentruviata

Despre programa opționalului „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” (CDȘ) găsești informații aici.

8+ ani / Cls. a III-a

La vârsta de 8-9 ani, viața socială a copilului se dezvoltă și din punct de vedere moral. El poate face acum trecerea de la teama de pedeapsă și orientarea spre recompensă la statutul de membru cu drepturi depline al unor grupuri în care există relații reciproce de schimb. Din aceste grupuri fac parte familia, școala, vecinii și comunitatea.

Cartea urmărește povestea, spusă pe înțelesul copiilor de 8-9 ani, a doi verișori, Cristi și Anca. Aceștia se mută în alt oraș împreună cu părinții. Tații lor și-au găsit slujbe mai bune și se stabilesc aici împreună cu familiile. Din motive de buget, cele două familii aleg să închirieze o singură casă, pentru a locui temporar împreună. Copiii vor învăța astfel ce înseamnă să deții în proprietate o locuință sau alte lucruri, ce înseamnă că împrumuți „temporar” dreptul de a locui într-o casă care nu-ți aparține, ce înseamnă să împrumuți lucruri de la alții sau să le dai cu împrumut altora și ce înseamnă să împarți cu ceilalți ceea ce ai.

Despărțiți de vechii lor prieteni și colegi, Cristi și Anca învață să se adapteze la noi realități și să creeze noi relații. În acest proces, împărtășirea și cooperarea joacă un rol important, conferind un sentiment de siguranță și înlesnind participarea activă la noile grupuri din care cele două personaje fac parte: o școală nouă, colegi și profesori noi, vecini noi, oraș nou.

Recomandările experților
  • „Un astfel de suport de învățare constituie o necesară ancoră formativă, un șantier de antrenament comportamental, un prilej de reflecție dimensionat pe măsura experienței și puterii de înțelegere a copiilor de 8-9 ani.”
    (Prof. univ. dr. Constantin CUCOȘ, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași)

 

  • „Manualul Cooperăm și dăruim este important, util și oportun din mai multe motive: este solidar cu o programă absolut notabilă, „Pregătiți pentru viață – Educație pentru viață și comunitate”; se focalizează pe două axe esențiale recent reintroduse pe agenda educației după o perioadă de ignorare – abilități de viață și educația caracterului (caracterul, ca sistem atitudinal, este din nou considerat ca fundamental în relație cu structura personalității și componentele oricărei competențe); are o audiență largă – cadre didactice, părinți și elevi; și poate fi folosit inclusiv în programe de formare.”
    (Prof. univ. dr. Dan POTOLEA, Universitatea din București)

 

  • „Experiențele de învățare propuse pe parcursul cărții solicită copilul în mod integrat, la toate nivelurile – cognitiv, emoțional, social. Cel mai important aspect care traversează cartea Cooperăm și dăruim este perspectiva pe termen lung pusă în contrast cu alegerile facile, înșelătoare, opțiuni ce par să genereze imediat confort, plăcere și bucurie. Copiii sunt conduși spre o înțelegere mai profundă a alegerilor pe care le au de făcut, să cântărească critic, chiar și de la o vârstă ce poate părea prea mică, toate deciziile și opțiunile ce le stau înainte.”
    (Lect. univ. dr. Oana MOȘOIU, Universitatea din București)

Click aici pentru a descărca un EXTRAS din CARTE

SUPORT de CURS – un exemplu

Comandă aici una din cărți sau tot pachetul: https://bit.ly/m/pregatitipentruviata

Despre programa opționalului „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” (CDȘ) găsești informații aici.

9+ ani / Cls. a IV-a

Povestea verișorilor Anca și Cristi continuă într-un nou an școlar, în care ei descoperă diversitatea uimitoare a oamenilor și a talentelor lor. Ei învață să respecte și să prețuiască această diversitate și să înțeleagă alte puncte de vedere.

Preadolescenții preferă acum compania celor de același gen ca ei, dar au nevoie să învețe să evite stereotipurile referitoare la genul opus. De aceea, băieții și fetele din poveste învață să se respecte reciproc pentru darurile diferite și specifice cu care fiecare contribuie la succesul echipei.

Personajele descoperă poveștile unor cupluri celebre, care ilustrează felul în care bărbații și femeile se completează reciproc în viața de zi cu zi și în momente importante ale istoriei. La această vârstă, copiii au nevoie să înțeleagă că femeile și bărbații au caracteristici diferite, dar valoare egală, iar prietenia dintre femei și bărbați stă la temelia multor realizări importante din istorie.

Click aici pentru a descărca un EXTRAS din CARTE

Comandă aici una din cărți sau tot pachetul: https://bit.ly/m/pregatitipentruviata

Despre programa opționalului „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” (CDȘ) găsești informații aici.

10+ ani / Cls. a V-a

Anca și Cristi sunt la vârsta când nevoia de prietenie și de apartenență la un grup este foarte puternică.

În acest nou an din viața lor, ei învață ce este adevărata prietenie, cum să-și facă prieteni și cum să se ferească de anturajele care nu îi ajută să se dezvolte sănătos. O dezvoltare sănătoasă este cea care îți permite să-ți păstrezi propriile valori și propria identitate.

Astfel, personajele povestirilor înțeleg că prietenia autentică stă la temelia pregătirii lor pentru viață. Pe această temelie vor putea construi relații sănătoase cu ceilalți și, mai târziu, relații de iubire care să reziste la testul timpului.

Comandă aici una din cărți sau tot pachetul: https://bit.ly/m/pregatitipentruviata

Despre programa opționalului „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” (CDȘ) găsești informații aici.

11+ ani / Cls. a VI-a (în curs de apariție)

La vârsta de 11 ani, tinerii tind să iasă de sub umbrela de siguranță a părinților, pentru a-și începe propria călătorie către vârsta adultă. Pe acest drum, ei se confruntă cu schimbările fiziologice ale pubertății, dar și cu provocări și cu alegeri cruciale pentru viitorul lor ca persoane adulte.

Personajele cărții, Cristi și Anca, încep să înțeleagă mai bine că între libertate și responsabilitate este o relație strânsă. Ei învață să fie independenți în timp ce continuă să facă parte din familie și să se integreze în diverse grupuri sociale păstrându-și totodată propria identitate.

Schimbările fiziologice prin care trec antrenează și schimbări psihologice. Părinții și personalul școlar, împreună cu experții implicați alături de ei, îi ajută pe tineri să înțeleagă procesul prin care trec și îi învață să-l depășească prin umor și răbdare.

Tinerii mai învață să-și asume responsabilitatea pentru propria sănătate și să evite comportamentele de risc. Aceasta presupune să adopte o atitudine de respect și responsabilitate și în ceea ce privește propria sexualitate.

Despre programa opționalului „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” (CDȘ) găsești informații aici.

Alte șase volume aferente vârstelor 5-18 ani sunt în curs de apariție în Colecția „Pregătiți pentru viață”.

Programul „Pregătiți pentru viață”

Programă CDȘ + Program de formare

ARGUMENT pentru școlile care vor să aleagă opționalul „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate”

PROGRAMA opționalului și recomandări de la autori

SUPORT de CURS – un exemplu

FORMARE. Urmărește pe site și pe pagina de Facebook oferta de cursuri pentru personalul didactic: predare integrată și metode cu aplicabilitate în predarea opționalului „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate”


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *