Cadrele didactice preocupate de predarea abilităților de viață și de predarea integrată au acum la dispoziție materialele didactice pentru opționalul care include cea mai mare diversitate de tematici, de la Dezvoltare personală la Educație civică și Educație pentru sănătate: „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” (CDȘ).

Cartea este utilă și pentru părinții sau lucrătorii de tineret care își doresc să aibă discuții sănătoase cu copiii despre probleme de viață dintr-o largă paletă tematică, de la Educația pentru caracter și Educația civică, până la Educația pentru sănătate.

Acest volum include și sfaturi pentru combaterea bullyingului și noțiuni de siguranța copilului în comunitate.

Click aici pentru comenzi
Descarcă de aici și citește două lecții din carte

Despărțiți de vechii lor prieteni și colegi, Cristi și Anca învață să se adapteze la noi realități și să creeze noi relații. În acest proces, împărtășirea de obiecte, sentimente și valori joacă un rol important, conferind un sentiment de siguranță și înlesnind participarea la noile grupuri în care copiii au nevoie să se integreze: o școală nouă, colegi și profesori noi, vecini noi, oraș nou.

Din seria adaptată după cele 13 cărți Alive to the World®, folosite în școli din 24 de țări pentru a forma și consolida caracterul copiilor (5-18 ani).

Recomandată părinților, diriginților, consilierilor școlari, învățătorilor și profesorilor care predau opționalul la decizia școlii „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” sau alte opționale de formare a abilităților de viață.

Teme din carte

  • Împărtășire și cooperare

Împărtășirea de obiecte, sentimente și valori înmulțește bucuria și comuniunea, înlesnind participarea copilului la noile grupuri în care are nevoie să se integreze: în familie, la școală, la joacă.

  • Siguranță în comunitate

Nu vorbi cu adulți străini, chiar dacă figura lor îți este familiară din cartier. Nu uita că adulții nu cer de obicei ajutor copiilor: dacă te cheamă să-ți ceară sfatul, s-ar putea să fie o capcană.

Spune-le părinților unde ești în orice moment: nu este o formă de control de către ei asupra ta, ci o metodă prin care te protejezi pe tine însuți.

  • Cum scapi de bullying

Tachinarea excesivă, hărțuirea, poreclirea, bârfa, excluderea, glumele proaste și capcanele întinse pentru a determina victima să se facă de râs sunt tot atâtea feluri de abuz psihologic și intimidare (bullying). Dacă reușești să-ți faci măcar un prieten bun, abuzatorii psihologici nu mai au prea multă putere asupra ta. Ne putem apăra de bullying vorbind cu un părinte, profesor sau adult apropiat.

 

Recomandată de:

Prof. univ. dr. Constantin Cucoș, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași: „Un astfel de suport de învățare constituie o necesară ancoră formativă, un șantier de antrenament comportamental, un prilej de reflecție dimensionat pe măsura experienței și puterii de înțelegere a copiilor de 8-9 ani.”

 

 

Prof. univ. dr. Dan POTOLEA, Universitatea din București: „Manualul Cooperăm și dăruim este important, util și oportun din mai multe motive: este solidar cu o programă absolut notabilă, „Pregătiți pentru viață – Educație pentru viață și comunitate”; se focalizează pe două axe esențiale recent reintroduse pe agenda educației după o perioadă de ignorare – abilități de viață și educația caracterului (caracterul, ca sistem atitudinal, este din nou considerat ca fundamental în relație cu structura personalității și componentele oricărei competențe); are o audiență largă – cadre didactice, părinți și elevi; și poate fi folosit inclusiv în programe de formare. Structura lucrării este originală. Include dialogul ca formă de comunicare, casete care lămuresc concepte și invită la reflecție și sarcini de lucru specifice. Cele 35 de lecții au caracter relevant și atractiv, sunt adecvate vârstei de 8-9 ani și sunt scrise accesibil, incluzând situații adaptate la contextul românesc.”

 

Prof. univ. dr. Adrian OPRE, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca: „Tandemul cadru didactic-părinte în contextul formativ al disciplinei opționale „Pregătiți pentru viață – Educație pentru viață și comunitate” îl găsesc extraordinar de util. El este esențial pentru a garanta o dezvoltare coerentă și echilibrată a competențelor vizate de programă.”

 

Lect. univ. dr. Oana Moșoiu, Universitatea din București: „Cel mai important aspect care traversează cartea Cooperăm și dăruim este perspectiva pe termen lung pusă în contrast cu alegerile facile, înșelătoare, opțiuni ce par să genereze imediat confort, plăcere și bucurie. Copiii sunt conduși spre o înțelegere mai profundă a alegerilor pe care le au de făcut, să cântărească critic, chiar și de la o vârstă ce poate părea prea mică, toate deciziile și opțiunile ce le stau înainte.”

Ce este colecția „Pregătiți pentru viață”


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *