Cadrele didactice preocupate de predarea abilităților de viață și de predarea integrată au acum la dispoziție materialele didactice pentru opționalul care include cea mai mare diversitate de tematici, de la Dezvoltare personală la Educație civică și Educație pentru sănătate: „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” (CDȘ).

Cartea este utilă și pentru părinții sau lucrătorii de tineret care își doresc să aibă discuții sănătoase cu copiii despre probleme de viață dintr-o largă paletă tematică, de la Educația pentru caracter și Educația civică, până la Educația pentru sănătate.

Click aici pentru comenzi
Descarcă de aici și citește două lecții din carte

Povestea verișorilor Anca și Cristi continuă într-un nou an școlar în care cei doi descoperă diversitatea uimitoare a oamenilor și a talentelor acestora. Ei învață să respecte și să prețuiască această diversitate și să înțeleagă alte puncte de vedere.

Deși preadolescenții preferă acum compania celor de același sex, ei au nevoie să învețe să evite stereotipurile referitoare la sexul opus. De aceea, băieții și fetele din această poveste învață să se respecte reciproc pentru darurile diferite și specifice cu care fiecare contribuie la succesul echipei.

Personajele cărții descoperă poveștile unor cupluri celebre, care ilustrează felul în care bărbații și femeile se completează reciproc în viața de zi cu zi și chiar în momente importante ale istoriei. Ei înțeleg că femeile și bărbații au caracteristici diferite, dar valoare egală, iar prietenia dintre ei este temelia pentru a realiza lucruri mărețe în viață.

Din seria adaptată după cele 13 cărți Alive to the World®, folosite în școli din 24 de țări pentru a forma și consolida caracterul copiilor (5-18 ani).

Recomandată părinților, diriginților, consilierilor școlari, învățătorilor și profesorilor care predau opționalul la decizia școlii „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” sau alte opționale de formare a abilităților de viață.

Teme din carte

Acceptarea diversității

Oamenii sunt foarte diverși. Ei și talentele lor reprezintă cea mai importantă resursă a planetei.

Rasism înseamnă să crezi că trebuie să eviți pe cineva care are o culoare de piele diferită sau trăsături faciale diferite. Este o formă de xenofobie (greaca veche: „teamă de străini”). Xenofobia și rasismul nu sunt raționale. Faptul că cineva este diferit nu trebuie să ne provoace teamă.

Fete și băieți, diversitatea creatoare

Diversitatea se exprimă și prin diferențele dintre femei și bărbați: de la diferențele din creier și până la daruri și talente diferite, dar care se completează reciproc. Bărbatul și femeia sunt diferiți, dar la fel de valoroși. Darurile și talentele specifice ale bărbatului, respectiv ale femeii, puse împreună, pot conduce la succes atunci când există colaborare între ei. Atunci când bărbatul și femeia colaborează, contribuind cu darurile și talentele lor diferite, pot realiza lucruri mărețe, inclusiv pacea lumii.

Când se implică în societate, femeile pot realiza lucruri pe care și bărbații le realizează. Societatea este datoare să nu discrimineze femeile care vor să lucreze în profesii de obicei asociate bărbaților. Iar femeile trebuie să conștientizeze că nu trebuie să renunți la feminitate pentru a realiza lucruri mărețe.

Solidaritatea și unitatea se bazează pe colaborarea între persoane diverse, pentru un scop comun. Aceasta poate reprezenta definiția căsătoriei și a vieții de cuplu: coexistența unor diferențe care, de fapt, se completează reciproc și funcționează bine împreună.

Ce este colecția „Pregătiți pentru viață”


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *