Este ficțiune și adevăr. Ficțiune, pentru că per­sonajele și acțiunea sunt inventate. Adevăr, pentru că redă fidel generozitatea și bucuria de a fi a unor persoane umane stigmatizate și discriminate încă dinainte de a se naște: în diverse țări ale Europei, peste 90% dintre copiii diagnosticați in utero cu Sindrom Down nu apucă să vadă lumina zilei.

Dar în carte, Luca, în vârstă de 6 ani, așteaptă deja nerăbdător — și protector — venirea pe lume a unei surioare diagnosticate cu Sindrom Down.

Cu umorul tandru care carac­terizează cărțile autoarei, ni se spune adevărul pe care familiile care au astfel de copii îl cunosc deja: că aceștia vin pe lume nu cu ceva în minus, ci cu ceva în plus. Luca află ce este acel ceva. Și noi împreună cu el.

„Sindromul Down nu este o sentință definitivă, ci o provocare. Depinde de fiecare părinte cum vede acel cromozom în plus. Soțul meu și cu mine îl vedem ca o cheie care poate deschide niște dimensiuni la care noi, cei tipici, nu avem acces. Felul în care cei cu Sindrom Down știu să iubească și să dăruiască este de pe altă planetă. Unii oameni se nasc pentru a iubi și nu au nevoie sa fie savanți.”
Cristina Bălan, Vocea României şi mamă de gemeni cu Sindrom Down

Comandă cartea pe VeronicaStories.com


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *