Veronica Iani (45 de ani) scrie şi ilustrează cărţi pentru copii despre subiecte puţin pomenite în societatea românească: sindromul Down, adopţie, dizabilităţi fizice. Vocaţia şi-a descoperit-o din întâmplare şi după ce a trecut de prima tinereţe.

Veronica Iani e o constănţeancă de 45 de ani care pune pe hârtie povestioare despre acei oameni care rar ajung personaje de carte şi pe care societatea românească îi ţine încă la distanţă: cei cu sindromul Down şi cu dizabilităţi fizice.

„Mă simt ca un copil pus pe şotii. Uneori râd singură de ceea ce scriu“, ne povestea ea, la câteva zile după ce şi-a lansat, la Cluj, cea mai recentă carte, „Ioana. O poveste despre sindromul Down“.

„Nu poţi iubi un copil cu sindrom Down dacă nu îl cunoşti şi nu poţi înţelege ce mare dar este adopţia pentru un copil fără familie, până nu ştii ce se ascunde în sufletul celui adoptat“, spune ea.

După ce a terminat Matematica la Universitatea Ovidius din Constanţa, a fost profesoară cam trei ani. Veronica spune că primul an de dăscălie a fost o provocare, deoarece preda la clase ce aveau foarte mulţi copii de la un orfelinat din apropiere.

„Era tare greu. Copiii sufereau din cauza lipsei de iubire şi, de aceea, comportamentul lor era destul de violent. De fapt, uitându-mă în urmă, fiecare etapă a vieţii mele a fost o pregătire pentru ceea ce fac astăzi. E ca şi cum aş privi în urmă şi aş vedea cum Dumnezeu a trasat nişte drumuri care m-au adus aici. Şi nu au fost cele mai uşoare drumuri“, mărturiseşte scriitoarea.

Un băiat şi-a dorit să aibă şi el sindrom Down

Temele pe care le abordează Veronica Iani în cărţile ei pentru copii sunt o noutate în România.

„Am pornit pe un drum ceva mai greu: acela de a scrie despre lucruri mai puţin pomenite în cărţile de pe piaţă. Chiar cu riscul de a nu fi cumpărate. Am zis că, dacă se schimbă măcar ceva în sufletul unei persoane care citeşte, eu mă declar absolut mulţumită.

Şi chiar am avut o mare bucurie în acest sens. Mama unui băieţel de 9 ani care a fost la lansarea cărţii «Ioana. O poveste despre sindrom Down» mi-a spus că băieţelul ei i-a mărturisit că ar dori să aibă şi el sindromul Down, după ce a ascultat povestea. Am rămas cu gura căscată. Obiectivul meu a fost atins“, povesteşte emoţionată scriitoarea, mamă la rândul ei.

„Ioana. O poveste despre sindromul Down“ şi „Bebe. O poveste din burtică“ fac parte din colecţia „Fiecare viaţă este un dar“, pe care autoarea a gândit-o ca pe o sărbătorire a vieţii. În prima este descrisă venirea pe lume a unei fetiţe cu sindrom Down, iar în cea de-a doua, Veronica Iani le explică micuţilor cum stă treaba cu sarcina, pe înţelesul lor.

Citește articolul integral pe Adevarul.ro

Categories: Blog

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *