Colecția „Pregătiți pentru viață”

Cartea urmărește povestea, spusă pe înțelesul copiilor de 8-9 ani, a doi verișori, Cristi și Anca. Aceștia se mută în alt oraș, împreună cu părinții. Tații lor și-au găsit slujbe mai bune și se stabilesc aici împreună cu familiile. Din motive de buget, cele două familii aleg să închirieze o singură casă, pentru a locui temporar împreună.

Copiii vor învăța astfel ce înseamnă să deții în proprietate o locuință sau alte lucruri, ce înseamnă că împrumuți „temporar” dreptul de a locui într-o casă care nu-ți aparține, ce înseamnă să împrumuți lucruri de la alții sau să le dai cu împrumut altora și, mai ales, ce înseamnă să împarți cu ceilalți ceea ce ai.

Despărțiți de vechii lor prieteni și colegi, Cristi și Anca învață să se adapteze la noi realități și să creeze noi relații. În acest proces, împărtășirea și cooperarea de obiecte, sentimente și valori, joacă un rol important, conferind un sentiment de siguranță și înlesnind participarea la noile grupuri în care personajele au nevoie să se integreze: o școală nouă, colegi și profesori noi, vecini noi, oraș nou.

La vârsta de 8-9 ani, viața socială a copilului se dezvoltă și din punct de vedere moral. El poate face acum trecerea de la teama de pedeapsă și orientarea spre recompensă la statutul de membru cu drepturi depline al unor grupuri în care există relații reciproce: familia, școala, vecinii și comunitatea.

Descarcă de aici și citește două lecții din carte

CĂRȚILE „Pregătiți pentru viață”: Apariții viitoare și aprecieri

Primim precomenzi la comenzipregatitipentruviata@gmail.com

Colecția „Pregătiți pentru viață” cuprinde 13 cărți adaptate după seria educațională Alive to the World®, care se folosește în școli din 22 de țări, inclusiv Marea Britanie, Franța și Ungaria. Cărțile sunt adecvate vârstelor de dezvoltare umană și sprijină formarea și consolidarea caracterului copiilor și tinerilor (5–18 ani). Se recomandă părinților, diriginților, consilierilor școlari, învățătorilor și profesorilor care predau opționalul la decizia școlii „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” sau alte opționale de formare a abilităților de viață.

Cărțile sunt construite pe baza câtorva teme majore, reluate în fiecare an și consolidate în funcție de etapele de vârstă pe care le parcurg elevii. Firul călăuzitor este povestea Ancăi și a lui Cristi, doi verișori de aceeași vârstă. Ei cresc și se dezvoltă odată cu elevii cărora povestea se adresează. Cele două personaje principale se confruntă cu o gamă largă de situații de viață și sunt nevoite să ia decizii tot mai complexe în chestiuni ca presiunea anturajului, falsele prietenii, relațiile de familie, cinstea și responsabilitatea, lucrul bine făcut, cuvântul dat, relațiile intime și întemeierea unei familii.

Descarcă informații despre programul „Pregătiți pentru viață”:

ARGUMENT pentru școlile care vor să aleagă opționalul „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate”

PROGRAMA opționalului și recomandări de la autori

SUPORT de CURS – un exemplu

FORMARE. Urmărește pe site și pe pagina de Facebook oferta de cursuri pentru personalul didactic: predare integrată și metode cu aplicabilitate în predarea opționalului „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate”

Colecția „Fiecare viață este un dar”

Cum ar fi dacă, într-o zi, Copilăria ar fi furată de o creatură misterioasă? Cum s-ar schimba lumea – cum ar fi o lume fără copilărie? Ce s-ar întâmpla cu jucăriile? Cu bucuria copiilor? Cu familiile lor? Și, dacă ar dispărea Copilăria, cine s-ar încumeta să o salveze? Alături de crocodilul Yuri, de hipopotamul Gyuri și de… Moș Crăciun, cititorii vor porni într-o misiune specială de salvare a Copilăriei. Vor trece prin întâmplări amuzante, descoperind, în cele din urmă, ce minuni fac prietenia, dragostea și curajul.

Extrase din carte:

– Domnule polițist! Domnule polițist! Cineva… cineva încearcă să distrugă… să distrugă Copilăria. Omenirea este în mare pericol!
– Copilăria? Ce este copilăria? De ce mă deranjezi cu astfel de prostii? Eu am de vegheat la păstrarea liniștii publice, iara tu, din câte se pare, o cam tulburi cu agitația ta.
– Copiii… Copilărie, încearcă 007 să îi dea câteva indicii.

Puterea Veronicăi Iani de a construi povești are în miezul său chiar această BUCURIE despre care deapănă volumul de față, ce pare a fi un comprimat narativ. Difuzat corect în inimioarele mai mari sau mai mici, poate să nască încă o sută de istorisiri, fiindcă ideile și adierile de emoție sunt tot atâtea. Prietenia, empatia, singurătatea, îngrijorarea, familia, amintirile prețioase, ceea ce oamenii – cei mici, dar, mai ales, cei mari – numesc „copilărie”, se regăsesc trasate subțirel, cu un condei de zefir, al cărui parfum inefabil ne este restituit, ca într-o glumă serioasă, de această scriitoare cu har de ilustrator și de izvoditor de poveste.
prof. Monica Șerbănescu, Directoarea Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București

Comandă cartea la VeronicaStories.com

Mama îi povestește lui Tudor că un copil adoptat este de două ori iubit – o dată de mama care i-a dat viață și a avut puterea să se despartă de el pentru a-i asigura o viață mai bună, și o dată de mama care, chiar dacă nu l-a purtat în pântece, l-a primit în inima ei cu mult drag și dor.

Extrase din carte:

– Adică am crescut în inima ta? m-am mirat eu.
– Da, Domnul ni te-a trimis ca să ne umpli inimile cu iubirea ta.
– Și Maria nu mai are loc acum în inima
voastră? m-am îngrijorat eu.
– Stai liniștit, a râs Tati. Cu cât mai multă
dragoste, cu atât inima devine mai mare.
– Ar putea ajunge până la cer? am întrebat eu.
– Chiar mai sus de cer, a zis Mami.
– Dar eu nu am nici ochii tăi, nici ai lui Tati, m-am întristat puțin.
– Da, dar ochii tăi sunt pentru noi mai frumoși decât două stele.

Apariția acestei cărți pentru copii înseamnă încă o speranță pentru creșterea vlăstarelor noastre întru sănătatea minții și a inimii. Cartea conduce copiii pe calea dragostei.
Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului

Comandă cartea la VeronicaStories.com

Este ficțiune și adevăr. Ficțiune, pentru că per­sonajele și acțiunea sunt inventate. Adevăr, pentru că redă fidel generozitatea și bucuria de a fi a unor persoane umane stigmatizate și discriminate încă dinainte de a se naște: în diverse țări ale Europei, peste 90% dintre copiii diagnosticați in utero cu Sindrom Down nu apucă să vadă lumina zilei.

Dar în carte, Luca, în vârstă de 6 ani, așteaptă deja nerăbdător — și protector — venirea pe lume a unei surioare diagnosticate cu Sindrom Down.

Cu umorul tandru care carac­terizează cărțile autoarei, ni se spune adevărul pe care familiile care au astfel de copii îl cunosc deja: că aceștia vin pe lume nu cu ceva în minus, ci cu ceva în plus. Luca află ce este acel ceva. Și noi împreună cu el.

Sindromul Down nu este o sentință definitivă, ci o provocare. Depinde de fiecare părinte cum vede acel cromozom în plus. Soțul meu și cu mine îl vedem ca o cheie care poate deschide niște dimensiuni la care noi, cei tipici, nu avem acces. Felul în care cei cu Sindrom Down știu să iubească și să dăruiască este de pe altă planetă. Unii oameni se nasc pentru a iubi și nu au nevoie sa fie savanți.
Cristina Bălan, Vocea României şi mamă de gemeni cu Sindrom Down

Comandă cartea la VeronicaStories.com

Cartea aduce pe înțelesul copiilor cele mai recente descoperiri ale științei — pe care nici mulți adulți nu le cunosc încă — despre viața… de dinainte de viață: cea a pruncului înainte de naștere.

Scrisă la persoana întâi, poves­tea este odiseea măreață și emo­ționantă a vieții redată pe limba copiilor, cu irezistibile accente naiv-comice. Iar o odisee are întotdeauna un personaj principal și un „acasă” la capătul călătoriei.

Personajul sunt eu. Ești tu. Sunt copiii noștri, frații și surorile noas­tre, părinții noștri: într-un cuvânt, Persoana Umană în infinita ei diversitate. Iar „acasă” este familia care își așteaptă noul membru cu brațele deschise. Ca să ajungă la ei, „eroul” parcurge un drum mai lung decât întregul univers. Este prima sa „formare”. Și cea mai importantă.

Unii zic că cei 7 ani de acasă sunt cei mai importanţi în formarea omului, alţii că primele 1.000 de zile. Eu cred că viaţa intrauterină este cea mai importantă etapă în formarea omului. Iar în acest timp sănătatea şi starea emoţională a mamei determină major evoluţia noului om. Bebe. O poveste din burtică este atât de simplu şi profund scrisă de Veronica Iani, încât oricine, copil sau adult, pricepe dintr-o suflare, cu mintea şi cu inima, tot ce ni se transmite.
Nadia Tătaru, fondator Radio Itsy Bitsy

Comandă cartea la VeronicaStories.com